Energiservice och Blaikenvind utvecklar sitt samarbete och tecknar ett fullserviceavtal där Energiservice tar helhetsansvar för service och underhåll av 60 tyska vindturbiner från Nordex i Blaiken vindkraftpark.

Avtalet med Blaiken är ett viktigt steg för Energiservice. Det är första gången vi tecknar den här typen av avtal och jag ser att det kan öppna dörren för fler fullserviceavtal”, säger Pontus Granberg, avdelningschef Vind på Energiservice.

Blaiken är en av de största landbaserade vindkraftparkerna i hela Europa med en produktion motsvarande årlig elanvändning för 160.000 lägenheter. I dagsläget är 99 vindturbiner installerade på kalfjället i den 236 kvadratkilometer stora parken i Västerbottens län.

Ett fullserviceavtal innebär att Energiservice tar helhetsansvar för det material och de reservdelar som krävs för att garantera turbinernas tillgänglighet. Totalt tolv av Energiservice anställda omfattas av avtalet. Arbetet utförs på dagtid av vindkrafttekniker, elektriker, mekaniker, en gruppchef och en planerare. Övrig tid finns en 24/7 beredskap som körs i samarbete med Skellefteå krafts driftcentral.

Energiservice underhåller Nordex vindturbiner installerade både på Blaiken vindkraftpark och även på vindkraftparken Storliden Jokkmokksliden utanför Malå och har stor kompetens kring produkterna.

Vi är väldigt glada över det här avtalet med Blaikenvind. Vi har haft en dialog och gemensam ambition att teckna ett fullserviceavtal ända sedan vi inledde samarbetet 2016”, säger Pontus Granberg.

Det nya avtalet innebär ett nytt sätt att arbeta. Vi får ett utökat ansvar och incitament att arbeta med förbättringsarbete. På sikt kommer det att utveckla hela Energiservice verksamhet vilket gör oss till en ännu starkare partner till våra kunder”, avslutar Pontus Granberg.